Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir
Yaz geldiği zaman açık havada zaman geçirmeyi pek çok kişi sever. Ancak bu durum sivrisinek ısırığı gibi durumları da beraberinde getirmektedir. Özellikle park, orman, bahçe gibi yerlerde mevcut sineklerin sayısı fazla olabilmektedir. Üstelik bebeklerden yetişkinlere kadar her yaş grubunu da ısırabilmektedir.
Bu durum kaşıntıyı da beraberinde getirmektedir. Dişi sivrisinekler ısırmadan önce kılcal damarların olduğu yerleri tercih etmektedir. Burası kan dolaşım sisteminin en uç parçası olup kanı derinin hemen altından iletme işlevine sahiptir.
Sivrisinekler ısırma esnasında ürettiği sıvıyı deri altına bırakmakta olup bu yabancı madde olarak algılanmaktadır. Isırılan bölgede böylece tepki oluşmakta, sıcaklık artışı ve kaşınma meydana gelmektedir. Sivrisinek ısırmasına ne iyi gelir? Gerek kaşıntı gerekse genel anlamda sık sık sorulan konulardan bir tanesidir.
Sinek Isırığına Ne İyi Gelir
Sinek ısırdı ne yapmalıyım? Diyenlerin sorusunu yanıtlamadan önce ne zaman geçtiği bilinmesi gereken bir konudur. Sivrisineklerin kişilerle iletişimi ortalama 6 dakika almaktadır. Sineklerin ısırması ardından belirtileri normal durumlarda temas sonrası 48 saat içinde yaşanmaktadır.
İlk olarak küçük kırmızı bir nokta belirmekte, kaşıntı ile alanda ödem başlamaktadır. Isırıklar ise 2 ile 3 gün içerisinde geçen bir yapıya sahiptir. Isırık ardından başlayan kızarıklığı ve şişliği yatıştırmak veya kaşıntıyı durdurmak için ilgili bölgeyi sabun ve su ile yıkamak önerilmektedir. Ayrıca soğuk bez kompresi yapmak da önem taşımaktadır.
Bunların yanı sıra bal, aloe vera ve soğan suyu tarzı doğal antioksidan görevi olan besinleri ısırılan bölgeye uygulamak da etkileri düşürebilmetedir.
Buz Kullanımı
Buz kullanımı sinek ya da sivrisinek ısırdı ne yapmalıyım? Diyenlerin bilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Buzun etkisi ile birlikte sinek ısırığında iltihap da düşebilmektedir. Soğuk aynı zamanda cildi de uyuşturarak, kısa süreli de olsa rahatlamaya olanak tanıyabilmektedir.
Ancak cilde zarar vermemek için buzu 5 dakika üzerinde ısırığın olduğu yerde bırakmamaya da özen göstermelidir. Buz ile cilt arasına bir bez koymak da ayrıca gerekmektedir.
Fesleğen Kullanımı
Sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir? Diyenler için bir diğer konu da fesleğendir. Bunun içerisinde bulunan öjenol toksik etkiye neden olan güzel kokulu bir madde olup ciddi rahatlatmaya, kaşıntıya yardımcı olmaktadır.
Bunu kullanabilmek için aldığınız taze fesleğen yapraklarını çok ince olarak doğramanız yeterlidir. Ardından da sadece ciltte ilgili yere sürmek kalmaktadır.
Yulaf Ezmesi
Sinek ısırığına ne iyi gelir? İçin yanıtlardan bir tanesi de yulaf ezmesidir. Bununla tahrişi önlemek mümkün olabilmektedir. İçerisinde bulunan addelerden ötürü hem kaşıntı hem de şişliğe iyi gelebilmektedir.
Bunu kullanırken bir kase içerisine yulaf ezmesini ve suyu alarak, muhallebi oluşturana dek karıştırmak gerekmektedir. Ardından da ilgili bölgeye sürmek yeterlidir.
Aloe Vera Kullanımı
Aloe Vera kullanımı da sinek ısırdı ne yapmalıyım? Diyenlerin bilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Aloe Vera jelinde yer alan anti inflamatuar özelliği küçük yaraları iyileştirmeye ve enfeksiyonları sakinleştirmeye yardımcı olabilmektedir.
Sirke Kullanımı
Sirke de kişileri sinek ya da sivrisinek ısırığı durumlarında yapılabilecekler listesinde yer almaktadır. Enfeskiyonlardan kan şekeri problemlerine kadar farklı durumlarda sirke kullanılabilmektedir. Şayet sivrisinek ısırmış, bunun üzeri de kaşınıyorsa sirke damlatmak mümkündür. Bu durum hem batma he de yanma gibi durumları azaltmaya olanak tanıyabilmektedir.
Bal Kullanma
Yukarıdakilerin yanı sıra sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir için bal da unutulmaması gereken içeriklerden biridir. İçerisinde olan anti bakteriyel özellikler ısırıklara yaygın bir tercih olmasına yardım etmektedir. Kaşıntılı bir ısırık üzerindeki iltihabı iyileştirerek kaşınma isteğini azalttığı gibi boğaz ağrısı, şişlik ve morluk gibi durumlarda da kullanılabilmektedir.
Sinek Isırığına Krem
Svirisinek ya da sinek ısırığına krem de ısırılma ardından bilinmesi gereken çözümlerden bir tanesidir. Isırığa karşı kullanılan krem ve losyonlar şiddetli durumlarda tercih edilmektedir. Kaşıntıyı hafifletmek için yararlanılabilecek slosyon ve kremlerin sayısı oldukça fazladır. Ancak bunlar bilinçsiz bir şekilde değil, doktor kontrolüne gittikten sonra kullanılmalıdır.
Sinek Isırmasına Karşı Neler Yapılabilir?
Sinek ısırmasına karşı neler yapılabilir? Kapsamında yukarıda saydığımız her şey önem taşımaktadır. Ayrıca farklı çözümler de yine bulunmaktadır. Örneğin taze kesilmiş lan soğandan akan su da ısırıkların acısını ve tahrişini azaltmaya yardım edebilmektedir. Bunun için uygulanabilecek metotlardan bir tanesidir.
Sadece bir soğanı kesmek, birkaç dakika boyunca ısırığa uygulamak kalmaktadır. Ancak soğanı aldıktan sonra bölgeyi iyi bir şekilde durulamak ve yıkamak da önerilmektedir. Kekik de yine unutulmaması gereken maddelerden biridir. Böylece kaşıntı daha da hafifleyebilmektedir.
Bunu kullanırken önce yaprakları ince bir şekilde kıymak, ardından da ciltte ısırılan yere uygulamak gerekmektedir. 10 dakika boyunca bekletmek önerilmektedir. Sinek ısırmasına karşı neler yapılabilir? Kapsamında papatya çayı da ayrı bir önem taşımaktadır. Bu cilde uygulandığı zaman iltihabı azaltarak, tahrişi hafifleten bir yapıya sahiptir.
Tüm bunların yanı sıra sarımsak da yine önem taşımaktadır. Anti inflamatuar ve anti bakteriyel etkileri nedeniyle ısırığın etkilerine karşı yardım edebilmektedir.
Sinekler En Çok Kimi Isırır?
Sinekler ya da sivrisinekler genel anlamda hem erkek hem de kadınları ısırmaktadır. Bunun yanı sıra her yaş grubunda kişilere de gelebilmektedir. Ancak genel anlamda daha fazla tercih ettikleri bazı kişiler de bulunmaktadır. Genel anlamda sinekler en çok kimi ısırır sorusuna şöyle yanıt vermek mümkündür.
- Erkekler kadınlara göre daha fazla ısırılır
- 0 kan grubuna sahip kişiler daha fazla ısırılır
- Üretilen karbondioksit miktarı ne kadar fazla ise sineklere o kadar caziptir. Hızlı metabolizmaya sahip kişilerde karbondioksit salgılaması da fazladır
- Kısa süre önce spor yapan kişiler sivrisinekler ilgisini çeker. Spor sebebi ile salgılanan laksit asit onlara cazip gelir
- Amonyak ya da ürik asit kokusu yayan kişiler de bir hedef haline gelir
- Vücut ısısı yüksek olan kişiler daha çok ısırılır
- Terleme miktarı sivrisinek saldırılarını arttırır
Bu gibi durumlara göre önlemler de uygun şekilde alınmalıdır. Örneğin terleme önlenemeyecekse sinek kovucular kullanılabilir.
Bebeklerde Sinek Isırığı
Sinek ya da sivrisinekler sadece yetişkinleri değil, bebekleri de ısırabilmektedir. Bebeklerde sinek ısırığı yetişkinlere kıyasla, onları daha fazla etkileyebilmektedir. Bunun sebebi de ısırma esnasında deri altına bırakılan sıvıdır. Rotein bulunduran bu sıvı ısırma ile beraber vücuda girdiğinde, tanınmadığı için yetişkinlere göre daha fazla tepki gösterilmektedir.
Bu bakımdan sinek ve sivrisineklere karşı bebekleri daha iyi bir şekilde korumak gerekmektedir. Baş, kol ve bacak bölümlerini kapatan giysilere bu süreçte özen gösterilmelidir. Ayrıca şapkalar da yine önem taşıyan bir aksesuardır. Şayet bu tip önlemler ile koruyamayacağınız koşullar varsa, sinek kovucu spreyler de yer almaktadır. Ancak bunların bebeklere uygun olmasına özen gösterilmelidir.
Bebeklerde sinek ısırığı konusunda doktorunuzla konuşmak ve uygun önlemleri almak her zaman şarttır. Bu gibi önerilerin yanı sıra gündüz ya da gece sinek-sivrisinek girmesini önlemek için pencerelere tül ya da sineklik koymak da önerilmektedir. Böylece cam açık kalırken sinekler de uzakta tutulabilmektedir. Siyah giysileri tercih etmemeye, uyurken de uzun kıyafetler tercih etmeye de dikkat edilmelidir.